Đaci_Vijeće učenika

 U srijedu, 14.02.2018. godine aktiv četvrtih razreda  naše škole posjetili su Vatrogasno društvo Bugojno i Gradsku biblioteku Bugojno…

 

 

 

 

Roditeljski sastanak a ujedno i radionica za roditelje: Autoritet i pozitivna disciplina u IV a

Učiteljica Senada Mahmutbegović

 

 

Radionice za učenike od šestog do devetog razreda

U okviru projekta „Sistemski pristup prevenciji nasilja i zlostavljanja djece u školama SBK/KSB“, kojeg implementira Udruženje “Leptir” Bugojno, predstavnici Vijeća učenika, u mjesecu novembru, održali su radionice za učenike od šestog do devetog razreda.

Učenici edukatori, uz asistenciju pedagogice škole Maide Idrizović su:Fuka Lamija I Šiljak Tara (9.a I 9.b Hadžiabdić Iman i Velić Ajla (8.a i 8.b) Imamović Ahmed i Maglić Emin (8.c i 8.d) Dautbegović Elma i Hozić Ena (7.a i 7.b) Ohran Vildana i Habibović Emelin (7.c i7.d) Ena Hozić, Elma Dautbegović i Dalal Česo (6.a) Ajla Velić,Iman Hadžiabdić i Farah Kadunić(6.b i 6.c)

 

 


Obilježen 16. novembar _Međunarodni dan tolerancije

 

Vijeće učenika_ školska 2017/2018. godina

 

Oktobar- Mjesec zaštite od požara

U petak, 13.10.2017. godine učenici 8.a i 8.b  odjeljenja naše škole posjetili su Vatrogasno društvo Bugojno. Posjeta je upriličena povodom oktobra – Mjeseca zaštite od požara. Tokom posjete učenici su upoznati s historijatom Vatrogasnog društva koje ove godine obilježava 124 godine svog postojanja. Imali su priliku vidjeti i neke zanimljive vatrogasne predmete i opremu iz prošlosti. Najzanimljivije je bilo tokom izvođenja edukativno-pokazne vježbe u kojoj su djeca i sama učestvovala i to skakanjem na zračni jastuk koji se koristi za spašavanje unesrećenih s visina. Posjeta je završena kratkom, ali veselom vožnjom vatrogasnim vozilima.

Veliko hvala članovima Vatrogasnog društva Bugojno što su nam dan učinili ljepšim i sadržajnijim i pomogli nam da još bolje razumijemo koliko hrabrosti, požrtvovanosti, odgovornosti i profesionalizma zahtijeva njihov humani poziv.

2017/2018.  školska godina

 

Dodjela priznanja odličnim učenicima_  osmi razred_školska 2016/2017.

UČENICI GENERACIJE su:

Ćatić Mirza

Ljubunčić Ahmed

Čehaja Amina

Terzić Amina

Haračić Džan

Bećić  Fatima

Mujić Muhamed

Alić Eldar

 

 

Igre bez granica

U utorak, 30.5.2017.g. održane su “Igre bez granica” čiji organizator je bila nevladina organizacija “Sunce”. U programu su učestvovali i učenici naše škole pod vodstvom nastavnica razredne nastave Elvedine Bektić i Arnele Hero. Cilj programa bio je prvenstveno druženje i zabava, pa su svi učesnici iz igre izišli kao pobjednici i kao nagradu dobili poklon paketiće sa slatkišima. Ovom prilikom nastavnicama su uručene diplome za unapređenje saradnje i širenje prijateljstva.

Roditeljski sastanak 7 c

Mudre misli

 

 

Vijeće učenika je uspjeh i rezultate svojih vršnjaka sa takmičenja prikazalo na panou škole-Oni su najbolji!

 

Defile povodom otvaranja bugojanskog proljeća

Drugi d

Vrijedni članovi literarne sekcije ukrasili su pano svojim radovima.

 

 

Dan dječijih radosti…31.12.

Nakon višemjesečnog usvajanja novog gradiva i mnogobrojnih provjera znanja, dođe i taj dan, Dan dječijih radost, sa kojim će naši učenici na zasluženi odmor.

 

 

Prezentovanje teme _Odgoj djece

Početkom školske godine članovi „Vijeća učenika“ odlučili su da urade temu „Odgoj djece“. Za tu temu su se odlučili zato što u posljednje vrijeme sve više dobivaju informacije da je odgoj zakazao, da djeca koriste neprimjerene riječi i da su granice moralnih vrijednosti izrazito niske. Zanimalo ih je ko je zakazao u procesu odgoja? Da li je to porodica, škola ili sredina u kojoj se odrasta.

Zbog toga su odlučili da ovu temu  „Odgoj djece“prezentiraju roditeljima na roditeljskim sastancima. Naši učenici su upoznali roditelje sa osnovnim principima odgoja te moralnim vrijednostima. Na roditeljskim sastancima zaključili su ko je to odgovoran za odgoj djece, a to je porodica-roditelji. Roditeljima su poručili da bi trebali kod djece da izgrađuju neke od moralnih vrijednosti kao što su: iskrenost, poštovajne, uljudnost, odgovornost, pošlunost, odnosno da u svakodnevnoj komunikaciji govore riječi: hvala, izvoli, molim, oprosti.

Skrenutli su pažnju da će navedene moralne vrijednosti biti korisne njihovoj  djeci i kad postanu adolescenti, ali kasnije u odrasloj dobi. Odgoj djece nije jednstavna stvar. Ipak, ako su postali rodijetliji, onda treba da preuzmu odgovornost i da se potrude da odgoje dijete koje će svojim ponašanjem i načinom života moći biti primjer dugiima.

Treba naglasiti da su u ovu temu, pored članova Vijeća učenika uključeni i drugi članovi naše škole  uz pomoć nastavnice  Jahja Fatime.

 

 

 

 

Dana, 5. 10. 2016.

Održana je prva sjednica Vijeća učenika prve osnovne škole Bugojno.

 

Na prvoj sjednici novi članovi Vijeća su se međusobno upoznali, usvojili plan i program rada Vijeća za ovu tekuću godinu.

 

Plan rada Vijeća učenika za školsku 2016. / 17. godinu

 

 1. Priprema i daje prijedloge tijelima škole o pitanjima koja su bitna za učenike, njihov rad i rezultate u odgojno-obrazovnom radu

Ove školske godine su odlučili da obrade teme:

 1. Prava i obaveze djece“ koju će realizovati na časovima odjeljenske zajednice
 2. „Odgoj djece – najteži posao modernog doba“ koju će relizovati na roditeljskim sastancima
 3. Pomaže učenicima u izvršavanju školskih obaveza

U sklopu projekta Vršnjačka edukacija članovi Vijeća su odlučili da unutar razreda evidentiraju edukatore i na času odjeljenske zajednice jednom u toku mjeseca isti plan provedu i odrede termine kada će isti Projekat sprovoditi u slobodno vrijeme .

Za ovaj peojekat imaju slobodnu učionicu, samo trebaju da odrede termine realizacije Vršnjačke edukacije.

 1. Prisustvuju sjednicama odjelskih vijeća, učiteljskog vijeća i školskog odbora ako se  raspravlja o pravima i obvezama  učenika
 2. Donosi prijedloge i odluke sudjelovanja u društveno  korisnom radu i humanitarnim  aktivnostima
 3. Na prigodan naćin obilježavaju praznike:

 Dan državnost, Dan nezavisnosti, Dan prosvjetnih radnika, Dan armije i Praznik rada.

 1. Predlaže izvannastavne aktivnosti

 

Članovi Vijeća za tekuću školsku godinu su:

Učenici VI –ih razreda: Duradbegović Emina, Omanović Tarik, Čorđić Ermin, ćefo Adin, Šupić Harun, Bušatlić Naida i Ždralović Aldin.

Učenici VII –ih razreda: Karadža Muzafer, Karagić Nejra, Sadiković Admiri  Aletić Fatima i Kadunić Farah.

Učenici VIII –ih razreda: Kaniža Ajsel, Ćatić Mirza, Terzić Amina, Alić Eldar i Bečić Fatima.

 

Na prvoj sjednici  učenici su izabrali predsjednika i zamjenika Vijeća učenika.

 

Presjednik Vijeća učenika je Bečić Fatima, učenica osmog razreda

Zamjenik Vijeća učenika je Šupić Harun, učenik šestog razreda.

Učenici petog b razreda su posjetili Lutkarsko bijenale koje je održano u KSC. Gledali su lutkarsku predstavu Odisej, a za tu priliku su napravili lutke….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ekskurzija Va, Vb, Vc, Vd

Posjeta: Travnik -Plava voda

 

Profesionalna orjentacija za učenike osmih razreda

 Obilježen Dan planete Zemlje

U proteklim danima učenici su u povodu obilježavanja Dana planete Zemlje,  ukrasili  školske panoe sa kreativnim radovima sa ciljem razvoja ekološke svijesti.

 

15.04.2016.godine-Obilježen Dan Armije R BiH

Povodom obilježavanja Dana Armije R BiH učenci naše škole su na Šehidskom mezarju  prisustvovali historiskom času i na prigodan način odali počast pripadnicima Armije koji su  branili i odbranili svoje domove i državu  BiH.

pokit_3416a75f4cea9109507cacd8e2f2aefc.jpg

13022272_1150881348295240_1517980391_n.jpg

 

Povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, članovi Vijeća učenika su ukrasili školski pano…

DSC03093.JPG

14.12.2015. održano je Vijeće učenika Prve osnovne škole Bugojno. Članovi Vijeća učenika su crtali radove na temu “Igre na sreću vode u nesreću”. Tokom ovog mjeseca sprovodi se akcija “Stop kockanju!”

Danas, 3.11.2015.godine smo bili posebno sretni.Naš drugar se vratio sa ljekarske kontrole i donio dobre vijesti…:) Zajedno smo proslavili njegov rođendan…

 

Vijeće učenika

DSC02504.JPG

U školi je konstituirano Vijeće učenika.

Prva sjednica Vijeća učenika održana je 29.09.2015.god.  Na prvoj sjednici birani su organi Vijeća, kojeg čine predsjednik i zapisničar. Članovi vijeća su jednoglasno podržali prijedlog od prošle godine da predsjednik Vijeća bude Herić Mahira a zapisničar Muratović Fatima.

Koordinatori u radu Vijeća učenika su pedagog  i nastavnica Jahja Fatima.

Članovi  Vijeća učenika ove školske godine su:

 • Učenici osmih razreda: Muratović Fatima, Bašinac Emina, Murica Nermin, Ćefo Ajla, Šupić Iman, Hadžiabdić Ernad, Herić Mahira i Velagić Amar.
 • Učenici sedmih razreda: Hajić Aid, Haračić Džan, Cetin Amel, Tekešić Adin, Ćatić Mirza i Bečić Fatima.
 • Učenici sedmog razreda devetogodišnje osnovne škole su: Turčinović Ajla, Šiljak Tara, Mlaćo Šejla i Hodžić Amar.
 • Učenici šestog razreda deveto. o.š. su: Bajraktarević Harun, Fuka Lamija, Ćeso Dalal, Bušatlić Almin, Čizmo Amina, Karagić Nejra, Sadiković Admir i Filan Edin.
 • Učenici petog razreda devetogodišnje o. š. su: Osmanović Tarik, Bušatlić Muris, Jusić Amar, Duratbegović Emina, Karabeg Ajna, Mašić Šadija i Dedić Haris.

 

Članovi Vijeća su upoznati sa planom  i programom rada, kojeg su ujedno i usvojili.

Sjednice Vijeća se održavaju jedanput mjesečno a po potrebi i više puta. Sjednice zakazuje  koordinator ili predsjednik Vijeća. Dogovorili su se da obavijest o sastanku istaknu na panou Vijeća koji se nalazi u holu škole.

Osnovni zadaci Vijeća učenika su sljedeći:

 • Priprema i daje prijedloge tijelima škole o pitanjima koja su bitna za učenike, njihov rad i rezultate u odgojno-obrazovnom radu
 • Pomaže učenicima u izvršavanju školskih obaveza
 • Prisustvuju sjednicama odjelskih vijeća i školskog odbora ako se  raspravlja o pravima i obavezama  učenika
 • donosi prijedloge i odluke sudjelovanja u društveno  korisnom radu i humanitarnim  aktivnostima
 • predlaže izvannastavne aktivnosti
Vrijeme održavanja sastanka Sadržaj rada Vijeća učenika
 

Septembar  2015.god.

1.      Međusobno upoznavanje članova Vijeća

2.      Konstituisanje zajednice Vijeća učenika

–          Izbor  predsjednika i zamjenika  predsjednika zajednice Vijeća učenika

3.      Upoznavanje i usvajanje Programa rada Vijeća učenika

4.      Dogovor oko sastanaka i termina održavanja istih

5.      Tekuća pitanja: prijedlog  za provedbu  projekta: Vršnjačka edukacija

Oktobar  2015. godina 1.      Relizacija projekta: Vršnjačka edukacija

2.      Obilježavanje  dana 5.  oktobar,

Dan  prosvjetnih  radnika  i  Dan djeteta

3.      Tekuća pitanja

Novembar  2015.godina 1.      Dan prava djeteta; 20. novembar

Tema: Kako poboljšati ponašanje i uspjeh u školi?

2.      Priprema i obilježavanje  25-og  novembra:

Dana državnosti

Decembar  2015. godina 1.      Dan ljudskih  prava  (10.12.2014.)

2.      Suradnja sa drugim školama

3.      Bliži se Nova godina; pomoć socijalno ugroženim učenicima

Februar 2015. godina 1.      Analiza rezultata uspjeha u učenju i vladanju  na kraju prvog polugodišta

2.      Rasprava: Odgovornost u radu

Prijedlozi mjera za unapređenje nastavnog procesa i uspjeha učenika

Mart  2015. godina 1.      Organizovanje zajedničkih akcija proljetnih radova na uređenju školskog dvorišta i cvjetnjaka

2.      Priprema za proslavu Dana nezavisnosti (1. mart )

3.      Tekuća pitanja

April  2015. godina     1. Obilježavanje Dana armije BiH; 15. april

Izrada plakata i posjeta Šehidskom  mezarju

2.  Angažovanje na polju ekologije,

organiziranje manifestacije u ovu smjeru

(Dan planete Zemlje-22.04.2016.) – plakat

Maj  2015. godina 1.      Diskusija i razmatranje prijedloga za školske izlete, posjet kinu, pozorištu, historijskim spomenicima…

2.      Organizacija povodom Dana škole

3.      Prijedlog učenika osmih razreda za učenika generacije

4.      Uspostavljanje kontakta sa Vijećem učenika drugih škola

 

Juni  2015. godina 1.      Završne aktivnosti za tekuću godinu, sumiranje urađenog i procjena cjelokupnog  rada

DSC02490.JPG

Na prvoj sjednici  Vijeće učenika je usvojio prijedlog koordinatora da ove školske godine relizuju projekat: Vršnjačka edukacija.

Određena je radna grupa koju čine učenice osmih razreda:  Herić Mahira, Šupić Iman, Mehić Amna, Haračić Nejra i Muratović Fatima. One će u oktobru mjesecu pripremiti prezentaciju  i istu prezentirati na časovima odjeljenske zajednice učenicima od V do VIII razreda.

Članovi Vijeća su dužni da  zajedno sa  razrednim starješinom da unutar razreda odrede edukatore koji će pomagati onima koji imaju slabe ocjene iz pojedinih predmeta i da  na času odjeljenske zajednice ili odrede drugi termin, te iste podučavaju.

Cilj projekta Vršnjačke edukacije je: Škola bez negativnih ocjena!

 

 

Upis učenika školska 2015/16.godina

PRVI RAZREDI – 2011./2012.

 

 

 

U školi danas posjedujemo matične knjige zaposlenih od 1929 godine, i matične knjige učenika od školske 1961/62 godine.

Kroz našu školu i obrazovni process za koji imamo podatke je proslo preko 16000 učenika, a sigurno znamo da je škola postojala i radila jos 70 godina prije ovih podataka, tako da je stvarni broj učenika koji je završio osnovno obrazovanje u našoj školi znatno veći

PREGLED BROJA UČENIKA PO ODJELJENJIMA U ŠKOLSKOJ 2014./2015.god.

ODJELJENJA:

Razred         a                    b                    c                    d

I/9              28                   27                26

II/9            26                   26                 28

III/9           26                   25                 23

IV/9            24                   25                23                  22

V/9             25                    24                23                  24

VI/9            24                   22

VI/8            25                   25                24

VII/8           24                  24                23                23

VIII/8         23                  21                 23                22

I/9- VI/9  ( M-253:Ž-218)

VI/8-VIII/8 (M-139:Ž-118)

Ukupno  za devetogodišnje i osmogodišnje obrazovanje 728 učenika.